Gacov Katalin – Hódítsd meg a netet!

(1 vásárlói értékelés)

1490Ft

Könyvem célja, hogy megismertesse az internet csodálatos világát, és segítsen eligazodni benne. Hogy ne csak nézz, mint Rozi a moziban, amikor megkérdezed a szomszédasszonyt, hogy hol vette az új cipőjét, és ő azt mondja, hogy a neten.

Az informatika és a különböző számítógépes szoftverek működése szinte hétről hétre, vagy mondhatni napról napra változik, ezért nem kísérlem meg részletesen bemutatni egyik operációs rendszer, szövegszerkesztő, vagy böngésző működését sem. Hidd el, anélkül is profi leszel a neten, hogy azt a sok unalmas anyagot megtanulnád.

Tíz év alatt több száz felhasználót tanítottam az internet rejtelmeire. Most azokat a gyakorlati kérdéseket szedtem össze, amik a legtöbb embert érdekelték, vagy amikkel a legnehezebben boldogultak. Az itt szereplő oldalak válogatása szubjektív, egy cég sem támogat, azok ismertetése nem reklám. Azokat vettem sorra, amelyek a legpraktikusabbak, vagy legnépszerűbbek.

Más, mint egy tankönyv, mert az internet gyakorlati hasznára koncentrálva hétköznapi nyelven, lépésről lépésre, képernyőállásokkal illusztrálva tanít meg mindenre. A könyv linkeket tartalmaz (aláhúzott, kék színű szöveg), amire rá lehet, sőt rá kell kattintani, ahogy haladsz előre az anyagban. A linkek mögötti oldalakon bővebb információt találsz a témáról, illetve megnyitja azt az oldalt, amiről a leírásban szó van. Ezért javaslom, hogy a képernyőn olvass, mert sokkal könnyebben megtanulod, ha rögtön ki is próbálod az olvasottakat.

Bátran ülj a számítógép elé (vagy vedd öledbe laptopod), és merj kattintani. Nem lehet elrontani, maximum akkor, ha nem olvasod el figyelmesen az esetlegesen felbukkanó figyelmeztető ablakokat, hanem csak automatikusan az „Igen”, „Yes”, vagy „OK” gombra kattintasz. Mint egy ismerősöm (ötvenes férfi), aki még az internet előtti időkben pasziánszozás közben mellé kattintott és elkezdte letörölni a fájlokat, mert nem olvasta el az üzenetet, miszerint „Biztos, hogy törölni akarja a fájlt?, Igen, Nem”, hanem csak ráment az Igen-re, mert általában mindig arra kellett kattintani. De még akkor sem volt veszve semmi, hiszen a kitörölt fájlokat vissza lehetett állítani.

Mire a végére érsz, látni fogod, hogy az internet segítségével szinte mindent el lehet intézni, legyen az álláskeresés vagy pizza rendelés. Sőt, még azt is meg tudod nézni, hol a legolcsóbb a kedvenc cipőmárkád, sőt annyit spórolhatsz vele, hogy akár két párat is vehetsz.

A világháló folyamatos mozgásban van, óriási ütemben fejlődik, ezért előfordulhat, hogy valamelyik link már nem működik. Ha ilyennel találkozol, és nem tudod elolvasni az eredeti oldalt, de nagyon szeretnéd, akkor érdemes idézőjelek között beírni a teljes webcímet a Google keresőmezőjébe, hátha megtalálja. (Lásd 2. fejezet) Mert ami egyszer a netre felkerül, akkor az onnan már soha nem tűnik el, maximum nehezebb megtalálni.

Tartalomjegyzék

Bevezető. 5

1. Kezdjük el 8

1.1 Ne féljünk a géptől! 8

1.2 Netre fel! 13

1.3 Fő a biztonság! 17

2 Térkép az információs sztrádához. 27

2.1 Alapfogalmak, általában a domain nevekről, .hu és .com….. .. 27

2.2 Hatékony információkeresés. 30

3. Internetes kommunikáció. 39

3.1 Levelezés. 39

3.2 Online kommunikáció. 50

3.3 Már a szomszéd is fent van a Facebookon. 58

3.4 e-Etikett: az elektronikus kommunikáció alapszabályai . 67

4. Ügyintézés a fotelból 69

4.1 Kormányzati portál 69

4.2 Ügyfélkapu. 75

5 Álláskeresés kilincselés nélkül 78

5.1 Írjunk önéletrajzot 78

5.2 Álláskereső portálok. 87

6. Spórolj időt, spórolj pénzt 98

6.1 Kikapcsolódás. 98

6.2 Vásárlás. 102

6.3 Keress pénzt – selejtezz! 109

6.4 Határtalan szörfölés. 111

7. Összefoglalás 114

A szerzőről 119

Felhasznált irodalom.. 121

Gacov Katalin – Hódítsd meg a netet! termékről 1 értékelés

  1. Menyhárt János

    okokok !!!

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.